close
KOMPAKT ŞALTERLER

Devre kesiciler normal devre şartlarında devreyi açmaya ve kapamaya, normal olmayan devre şartlarında (kısa devre ve aşırı akım) devreyi kesmeye yarayan mekanik bir koruma düzeneğidir. Kompakt şalterler, üzerinde termik ve manyetik koruma bulunan alçak gerilim devre kesicileri sınıfına girer.

IEC 60947-2 standardına uygun üretilen Makel Kompakt Şalterler, enerji dağıtım tablolarının ve bunların nakil hatlarının aşırı akımlara ve ani kısa devrelere karşı etkin olarak korunmasında güvenle kullanılabilmektedir. Güvenliği ön planda tutan Makel, ürünlerinde gerilim taşıyan tüm kontakları tamamen izole etmiştir.

Her türlü ihtiyaca cevap verebilmek üzere 25A’den 800A’e kadar ürün çeşitliliği ile sunulan Makel Kompakt Şalterler termik ve manyetik açma mekanizmaları ile donatılmış olup yüksek güvenlik ve kaliteyi bir arada sunmaktadır.

Özellikler
  • 160 A, 250 A, 400 A, 500 A, 630 A ve 800 A beyan akımı ile geniş ürün gamı
  • 50 farklı ürün çeşidiyle geniş bir ürün gamı
  • Özel, ergonomik tasarımıyla montaj kolaylığı
  • Dışarıdan darbeye karşı dayanıklı gövde yapısı
  • Isı ve ateşe karşı 960 ˚C kızaran tel deneyine uygunluk
  • Türk Malı Anormal ısı ve ateşe karşı dayanıklı gövde 
  • BMC yanmaz, V0, termoplastik hammadde, Halogen Free 
  • Ayarlanabilinir akım ve manyetik aralığı 
  • Mekanik ve elektriksel darbelere karşı dayanıklı ürünler 
  • Estetik, şeffaf polikarbonat kapaklı ürünler 
  • 5000 V dielektrik ve izolasyon testlerine dayanabilen ürünler 
  • 25 kA, 35 kA, 50 kA, 65 kA seçenekleri ile kısa devre testlerine dayanabilen ürünler 
  • IP20 koruma derecesi ürünler Üretim sırasında %100 kalite kontrol 

Makel Kompakt Şalterler yapısı ve çalışma prensibi açısından devreyi termik ve manyetik olarak korurlar.

Termik Koruma (aşırı yük şartlarında koruma)

Termik koruma devreyi aşırı yüklere karşı korur. Bu koruma işlemini sıcaklık değişimlerinde uzama kat sayıları birbirinden farklı iki metalin birleştirilmesiyle oluşan bimetal denen bir malzemeden faydalanarak yapar. Bimetal ısıtıldığında uzama kat sayısı daha az olan metale doğru bükülür. Aşırı yüklenmelerde akım nominal akım değerinin üzerine çıkar, akımın artmasıyla doğru orantılı olarak kontaklardaki ve bimetal üzerindeki sıcaklık artar. Böylece bimetaller artan sıcaklıkla beraber bükülerek kesici mekanizmasının açılmasına yardımcı olan bir tırnağı kurtararak kesiciyi devre dışı bırakır. Şalterin devreyi aşırı yüklenmelere ve aşırı akımlara karşı korumasını sağlar.

 

Manyetik Koruma (kısa devre şartlarında koruma)

İki iletkenin birbiriyle teması veya toprakla teması halinde kısa devre oluşur. Kısa devrede aradaki direnç sıfıra çok yakın bir değerdedir. Bu nedenle kısa devre akımı normal işletme akımının binlerce katına ulaşabilmektedir. Kısa devre akımı önlenmemesi halinde son derece zararlı ve tahrip edicidir. Bundan dolayı çok kısa bir sure içerisinde devrenin açtırılması gerekmektedir. Şalterin üzerinde bulunan manyetik mekanizmada kısa devre sırasında büyük bir manyetik alan endüklenir, bu manyetik alanın oluşturduğu kuvvetle sabit nüve hareketli nüveyi hızla kendisine çeker, hareketli nüve bu hareketi sırasında açtırma mekanizmasına hızla çarparak sistemi anında açtırır.

Termik ve manyetik korumanın yanı sıra limitör özelliği en önemli koruma sistemidir. Limitör özelliği olarak da adlandırılan akım sınırlama özelliğinde sabit kontağa verilen U formu sayesinde kontaklardan akımlar ters yönde akar. Kısa devre esnasında sabit kontakla hareketli kontak arasında oluşan ters manyetik alan etkisiyle aralarında bir itme kuvveti oluşur ve hareketli kontak sabit kontaktan ayrılır, araya ark direncinin de eklenerek kısa devre akımını % 75 oranında azaltarak şalterin ve devreye bağlı cihazların kısa devre esnasında zarar görmesini engeller.

 

Kompakt şalterin konumunu gösteren üç durum mevcuttur.

ON /I: Şalterin kontaklarının kapalı olduğunu gösterir. Bu durumda şalter kolu en üst pozisyondadır.

TRIP: Şalterin herhangi bir arızadan (aşırı yük veya kısa devre) dolayı açtığını gösterir. Bu durumda şalter kolu ON ile OFF

konumları arasında orta pozisyondadır.

OFF/0: Şalterin kontaklarının acık olduğunu gösterir. Bu durumda şalter kolu en alt pozisyondadır.

Trip pozisyonundaki şalteri ON pozisyonuna almak için;

Şalter kolu OFF yazısı istikametinde aşağı doğru bastırılır. Şalter ‘KLİK’ sesiyle beraber kurulacaktır (reset pozisyonu). Şalteri kapatmak için kolu ON istikametine doğru bastırırız.

Not: Şaltere düşük gerilim bobini takılmışsa şalteri kapatmak ancak düşük gerilim bobini gerilimi anma değeri ile enerjilendirilmiş iken mümkündür.

Trip butonu: Açma mekanizmasının çalışmasını kontrol etmek amacıyla kapak üzerinde bulunan kırmızı renkli butondur. Bu butona basıldığında mekanizma çalışır ve şalterin kontakları ani olarak açılır.

Mekanik çalışma kontrolü (testi): Şalter 5 kez kapayıp açılır. Kol, rahatça hareket edebilmeli, I ve 0 konumlarında sabit olarak kalabilmelidir.

 

Yukarı ÇıkUp