close
BÜLTEN
Dijital Boyuta Geçiş
Dijital Boyuta Geçiş

MAKELEndüstri4.0

Dijital Sanayi Dönüşümü yani Endüstri 4.0 sayesinde gelecekte akıllı bir fabrika birbirine bağlı dijital ağlar ile çok büyük bir veri merkezi olacaktır. Yapay Zeka sayesinde bunu anlamlı bilgiye çevirerek, daha iyi iş kararlarının verilebilecek, performans en üst düzeyde iyileştirilebilecek ve gelecek çok daha mükemmele yakın tahmin edilebilecektir.

Günümüzde en çok etkilendiğimiz şey;Digitial Transformasyonu destekleyen teknolojinin çeşitliliğiydi; Yapay Zeka dan Nesnelerin İnterneti ne kadar muazzam bir çeşitlilik! Bu teknolojileri kullanmak için geniş bir fırsat yelpazesi var.

Biz MAKEL olarak bu geniş yelpazenin neresindeyiz ?

Çok büyük bir vizyonla 2000 li yılların başlarından beri MAKEL bu anlamda geleceğin teknolojilerine yatırım yapmaktadır. Türkiye de sektöründe en ileri Alman teknolojisi Montaj Otomasyon makinalarına yatırım yaparak öncü firmalardan biri oldu. Makel bu yatırımlarla yetinmeyerek kendisi yapmak için çok ciddi bir bilgi birikimine sahip oldu. Montaj otomasyon makinalarının tasarımlarını artık kendisi yaparak bünyesinde imalat yapmaya başladı. MAKEL tüm montaj makinalarını kendisi imal ettiği gibi gelecek dijital devrimini de göz önünde bulundararak makinaların kontrol sistemlerini Endüstri 4.0 a tam uyumlu en ileri teknolojilerle donatmaktadır. En son aşamada tamamen kendi tasarımımız ve imalatımız olan Uzak Doğu lu rakiplerinden 3 katı daha hızlı üretim yapabilen Siemens TIA Portal Profinet destekli LED AMPUL Otomasyon Projesi inde Yapay Zeka -Artificial Intelligence- devriminin en uç noktasında çalışıyoruz ve sistemin en acil önleyici bakım sorunlarını çözmek için Bulanık Mantık, Makina Öğrenmesi (Machine Learning) gibi sofistike algoritmalar uyguluyoruz...

Türkiye de sektöründe ilk kez gerçekleştirilecek Endüstri 4.0 uygulamalarının en önemli bileşeni olan MES ( Üretim Yürütme Sistemi ) kurarak, veri analitiği uygulamaları ve Yapay Zeka yaklaşımları kullanarak, öngörülü bakım, verimlilik analizleri, karar destek mekanizmalarına yönelik ileri düzey algoritmalarla yeni bir çağa adım atıyoruz. Bu kapsam dahilinde Uzak Doğulu büyük aydınlatma üreticilerinde örneğine rastlanmamıştır. MAKEL IT altyapısı, Büyük Veri sistemi ve ÜYS/MES ( Üretim Yürütme Sistemi ) uygulaması ile , Veri İşleme Analitiği/Yapay Zeka uygulamaları ile farklı sektör ve alanlardaki uygulamalara da örnek olacaktır.

MAKEL olarak Endüstri 4.0 projemiz ile binlerce sensör ve teknolojik ekipman parçalarımızdan alınan verilerle farklı yepyeni bir boyuta; Dijital Fabrika ya hazırlanıyoruz. 10.000'den fazla sensörle tüm üretim aşamalarını gerçek zamanlı olarak izlemek, günlük 20 milyon adet işlem verisiniBüyük Veri (BigData),Yapay Zeka, Makina Öğrenmesi (Machine Learning), Derin Öğrenme (DeepLearning) gibi ileri düzey algoritmalarla tesis makinaları ile karar destek yönetim sistemleri arasındaki boşluğu birleştiriyoruz. Endüstri 4.0 ile sadece tesis düzeyinde gerçekleşen süreçler hakkında bilgi toplamaktan öteye çok farklı bir Boyut a odaklanıyoruz: DijitalTeknoloji.

Bununla birlikte, MAKEL'in ilk önceliği, genel ekipman verimliliği verilerinin, üretim işletim sistemi (MES) sayesinde gerçek değerlerde olmasını sağlamaktır.Amaç yalnızca arıza ve sorunları önceden kestirmek değil, BigData ( Büyük Veri ), IoT ( Nesnelerin İnterneti ) ile yeni bir boyuta yani Dijital Fabrika ya uzanmaktır. Bu bağlamda MAKELolarak seçtiğimiz partneremiz Siemens IT LMSyazılımları ileEndüstri 4.0projemizde gelecekteki dijital fabrikamız için çok önemli mesafeler alıyoruz.

Türkiye de bu kadar geniş boyutta yapılan ilk uygulama olan MAKEL Endüstri 4.0 projesi nedeniyle partnerimiz Siemens in daveti ile dünya da ilkDijitalFabrikaolanAmbergtesis gezisi pojemize çok önemli ufuklar kazandıracağına inanıyoruz.

Geliştirilecek olan bu sistemle yıllık 1 milyar doları bulan ve çok büyük bir kısmı Çin ağırlıklı ithalat ile karşılanan aydınlatma pazarında YERLİ üretici olarak gerek iç pazar satışlarımıza ve gerekse de ihracatımıza önemli bir katkı sağlanacaktır. Tüm bu çalışmalarımız hem aydınlatma sektöründe hem de farklı sektör ve alanlardaki uygulamalara da örnek olacağına inanıyoruz.

Sonuçta; Makel olarak Endüstri 4.0 ile Dijital Akıllı Fabrika dönemine başlangıç yapıyoruz ve bu uğurda alınacak çok yol var. Tüm faaliyetleri entegre haline getirerek birbirine bağlayarak ve birbiri ile haberleşen siber-fiziksel sistemler kurup Büyük Veri (Big Data ) ile sofistike analizler yaparak, boşa harcanan zamanlar ve gereksiz duruşları ortadan kaldırılacaktır. Akıllı tedarik zincirleri kurarak, tam zamanında üretim ve kusursuz stok yönetimi kurulabilecek, iş paydaşlarımız ile bu sayede kazan-kazan yapabiliriz. Türkiye olarak yeni sanayi devrimini ıskalamamalıyız. Makel bu uğurda bu sıkıntılı ekonomik ortamda gelecek ve Türkiye adına çalışmalarını durdurmayıp, hızla yatırımlarına devam etmektedir. MAKEL olarak başarmak zorunda olduğumuza inanıyoruz.

Yukarı ÇıkUp